сцена театър
сцена театър / iStock/Getty Images
Талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации ще участват в Седмия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство.

Той се провежда в Пловдив и се организира от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства и в него ученици от специализираните училища в Плевен, Бургас, Стара Загора и Пловдив.

Учениците от първа възрастова група - от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса участват в надпревара за стипендия, която Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби. За първи път стипендиите са в три отделни категории: актьорско майсторство за драматичен театър, за куклен театър и за пантомима.

За стипендиите се борят общо 37 ученици, които ще представят монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза, а в извънконкурсната програма участват четирима възпитаници на НГСЕИ.

Изданието на конкурса тази година се посвещава на 45-та годишнина от създаването на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства.
 
БТА