Локо и Ботев излизат в мач номер 100 помежду си
Локо и Ботев излизат в мач номер 100 помежду си / gong.bg

Локомотив приема Ботев в „Битката за Пловдив“. Стотното издание на пловдивското дерби започва от 20 часа на стадиона в парк Лаута в Пловдив.

Минути преди началото на мача няколкостотин ботевисти очакват на входовете пред Лаута, но нямат билети за дербито, тъй като от щаба на смърфовете са пуснали ограничен тираж. Очаква се полицията да разреши на феновете на Ботев да влязат на стадиона, на който има достатъчно свободни места, за да не ескалира напрежение.

Двата тима заемат незавидни места в дъното на класирането в А група. „Канарчетата“ са осми с 12 точки, докато „черно-белите“ са окупирали предпоследното девето място с точка по-малко. Единственият отбор с по-лоши показатели от тези на пловдивските тимове е новакът Пирин Благоевград.

Мачът между Локомотив Пловдив и Ботев може да наблюдавате пряко в ефира на Диема Спорт, платформата Gong Play, както и да следите минута по минута в Gong.bg и на честотите на Дарик радио в цялата страна.

Дербито на Пловдив ще бъде ръководено от Станислав Ставров.

Въпреки че двубоят е в дъното на класирането, дербито успя да предизвика сериозен медиен интерес от чужбина. В Пловдив се очакват да пристигнат цели 13 журналисти от други държави. Девет от тях идват от Германия, а четирима от Полша, похвалиха се от пресслужбата на „смърфовете“.

Домакините от Локомтоив ще се опитат да прекъснат „черната“ си серия срещу градския съперник. Вече в десет мача „черно-белите“ не познават вкуса на победата срещу Ботев.

От треньорския щаб на домакините не могат да използват наказания Дюфо, както и Крум Стоянов, който продължава да се възстановява от травмата си. Очаква се атаката на Локомтоив да бъде водена от ветерана Мартин Камбуров, подпомаган от Емил Гъргоров, който постепенно навлиза в оптимална форма

Основният проблем за Ботев е на вратарския пост, където Валентин Галев все още не е на разположение.

Любопитни факти:

Пловдивските железничари нямат победа в 9 поредни градски дербита с Ботев за първенство – 5 загуби и 4 равенства, като последният им успех е служебно 3:0 на 22 април 2010 г. Локо Пд и Черно море са единствените отбори в групата, които още не са фиксирали нулево равенство в своите двубои от началото на настоящия сезон.

Македонският нападател Зоран Балдовалиев направи повторния си дебют за Локо Пд точно срещу градския съперник Ботев и му бяха необходими едва 3 минути, за да вкара първото си попадение. Срещу Ботев има 8 попадения – повече, отколкото срещу всеки друг съперник 1:1 в третия кръг прекъсна серията на Ботев от 4 поредни победи в пловдивското дерби за първенство, с които канарчетата обърнаха в своя полза общия баланс в сблъсъка – 36 успеха срещу 35 загуби.

При първия си престой в България в периода от есента на 2010 до края на календарната 2011 г. новото попълнение на Ботев Пд Грегъри Нелсън изигра 37 мача за ЦСКА в А група, вкара 5 гола и направи 8 асистенции, една от които срещу Локо Пд. Едва вторият чуждестранен треньор в клубната история на Ботев Пд, словенецът Ермин Шиляк дебютира начело на канарчетата точно в дербито с Локо Пд в третия кръг – 1:1 в Коматево.