Кожният диспансер може да стане отделение на Окръжна болница
Кожният диспансер може да стане отделение на Окръжна болница / снимка : dariknews.bg

Кожнно-венерическият диспансер да стане отделение на МБАЛ „Пловдив" (бившата Окръжна болница) предлага министърът на здравеопазването д-р Анна Мария Борисова.  Това стана ясно след днешната й среща с кмета на Пловдив Славчо Атанасов, областния управител Иван Тотев и председателя на общинската здравна комисия д-р Лилия Учкунова. Община Пловдив може да избере този нов вариант или да приеме стария, според който Кожният диспансер ще се закрие и дейността му ще се прехвърли на кожната клиника УМБАЛ „Св. Георги". Преди да вземат окончателно решение, от общината смятат да изчакат Закона за лечебните заведения да бъде утвърден и на второ четене.  

Двете страни са обсъждали и въпроса за Белодробната болница „Димитър Кудоглу". Според министър Борисова, лечебното заведение не трябва да бъде закривано. Тя обаче бе категорична, че държавата няма да вземе „Кудоглу" при условията, които предлага общината, а ще постави различни искания.  

В началото на месец април общината предложи да предостави земята и всички прилежащи терени на Белодробна болница на държавата, а Министерски съвет  трябваше да вземе решение за изплащане на активите на база пазарната им оценка, която е около 7.4 млн. лева. Имаше и втора възможност, която предвиждаше да се предоставят на държавата само постройките и парцела под тях, а оценката да се коригира с цената на втория парцел, който да си остане публична общинска собственост. По този начин парите, които общината ще получи от държавата, ще бъдат намалени с пазарната стойност на втория парцел, която е 3.5 млн. лв.