/ netinfo
Животните рушат зелени площи и дори сгради, предизвикват катастрофи
Безпризорни коне и кучета подлудиха обитателите на курорта Цигов чарк, а и техните гости. Собственици на вили и къщи за гости са депозирали жалба в община Батак, като настояват местната власт да се намеси спешно, тъй като животните нанасят големи щети на имуществото им, а и създават опасни ситуации.
 
Само преди ден е станала поредната катастрофа заради коне на шосето. В този случай колата е с потрошена предница, а в щарпата до пътя лежи труп на малко жребче, но рискът да пострада или загине човек по планинския път е голям.
 
В самото летовище скитат десетки коне, тъпчат зеленината в градинките, бутат огради, привлечени от тревата. Чупят с копитата си и градински лампи, декорация, пейки. Наскоро жребец дори попаднал в басейн пред погледите на ужасени курортисти.
 
Става дума за отглеждани свободно полудиви четириноги, които от ранна пролет до късна есен живеят свободно в природата. Имат стопани, но явно те нехаят, че стадата им създават проблеми и опасности. Не е маловажно, че така се отблъскват посетителите, а в туристическия бизнес са вложени немалко пари и ресурси.
 
Друг проблем са десетките скитащи кучета, някои от които освирепяват от глад и нападат.
 
В курорта в момента се събира и подписка с искане за спешна намеса на общината.
 
Кметът на Батак Петър Паунов казва, че е наясно с проблема и той стои на дневен ред от години. Стопани от всички околни селища пускали табуните на свободно отглеждане, не ги прибирали и през зимата. Градоначалникът обмисля да определи помещение за принудително задържане на конете и кучетата, но казва, че те са почти диви и е трудно да бъдат заловени.
 
Предстои за пореден път да бъде сезирана полицията в родопския град, а в понеделник е предвидена среща с ощетени собственици на имоти в Цигов чарк. На нея ще бъде взето решение какво трябва да се направи.