/ БГНЕС
Кметът на Пловдив Здравко Димитров направи отчет за първата година от мандата си. Заради заболяването му от коронавирус отчетът бе предоставен на медиите в писмен вид.

В Пловдив започва фестивала „Дефиле на младото вино”

"Всички наши действия бяха и продължават да са насочени към решаването на проблемите с трафика, презастрояването, липса на места за паркиране, замърсяване на въздуха, недостиг на детски градини и ясли.

Изготвихме сериозна инфраструктурна програма, в която са заложени проекти за над 500 милиона лева, акцент в която е завършването на вътрешния ринг и подобряването на връзките между кварталите, за да се разтовари трафикът в града", се казва в отчета на кмета, изпратен от пресцентъра на Общината.

Като по-важни инфраструктурни проекти Димитров посочва подлеза "Модър" - "Царевец" и пробива под Централна жп гара, последният от които е на стойност 80 милиона лева.

Екипът му работи за доизграждането и разширяването на Околовръстното шосе на Пловдив и за локалните ленти на Асеновградско шосе. В отчета е отбелязано и построяването на две детски градини, едно училище, транспортна инфраструктура и санирането на пет блока, което е на обща стойност 38 милиона лева.

Осем милиона лева ще бъдат усвоени за реставрацията на Небет тепе, 12 милиона лева ще струва благоустройството за реализацията на зона "Гладно поле". Здравко Димитров планира до края на 2021 година да приключи изграждането на водния цикъл, за който са заложени 120 милиона лева от ОП "Околна среда". Предстои и изграждането на нова пречиствателна станция.

Пловдив получава близо 17 млн. лв. за изграждане на образователна инфраструктура

В отчета си, кметът благодари за "огромната подкрепа на правителството, която Пловдив получи през тази една година, която е в размер на над 130 милиона лева, в това число 17 милиона лева за детска клиника към УМБАЛ "Свети Георги" и 37 милиона лева за довършване на стадионите "Локомотив" и "Христо Ботев".

По националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища на Министерство на образованието са одобрени 7 проекта на стойност 14,8 милиона лева за нови детски градини и училища, подчертава Димитров.

Отчетът завършва с декларация на Здравко Димитров, че ще продължи да бъде "открит и диалогичен".