Елжбета Биенковска и Красимир Каракачанов
Елжбета Биенковска и Красимир Каракачанов / netinfo
За да гарантира своята национална сигурност, България се стреми да постигне ново качество в изграждането и развитието на Въоръжените сили и да продължи да се утвърждава като ефективен и уважаван съюзник в НАТО и да пази границата на Европейския съюз.

Това заяви в Пловдив министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на Конференция в рамките на изложението за отбранителна техника "Хемус" 2018.

Като приоритет за Българската армия той посочи модернизацията на Въоръжените сили с нова бойна техника, което по думите му ще доведе до повишаване на военния потенциал на армията ни. 

Идеи и решения за развитие на въоръжението, бойните системи и технологии, комуникационните и информационни системи, киберсигурността, военно-политическите, социални и икономически аспекти на отбраната се дискутират на Международна научна конференция в Пловдив в рамките на международното изложение "Хемус 2018".

Във форума освен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов участва и Елжбета Биенковска, комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество.

По думите на Каракачанов дискусията е предпоставка за развиване и прилагане на най-новите научни достижения на практика, за постигане на ефективни и трайни резултати в борбата срещу тероризма, предотвратяването на последствия от природни и промишлени бедствия, аварии и други. 

По отношение на европейския подход за сигурност и отбраната за няколко години нещата се промениха бързо, каза в словото си Елжбета Биенковска, комисар по вътрешен пазар, промишленост и предприемачество. 

Искаме да засилим капацитета, боеготовността и имаме проект за колаборация между различни компании и страните членки за развитие на цялата верига за придобиване на военен капацитет, каза още еврокомисарят.