Капон пита Петков за Попинци, канадците не се отказват
Капон пита Петков за Попинци, канадците не се отказват / netinfo

Състоянието на Ангел Даскалов, един от протестиращите в панагюрското село Попинци, който бе прободен с нож в областта на сърцето, постепенно се подобрява.

Местните са категорични, че няма да допускат канадския консорциум да извършва сондажни работи за добив на злато в района на връх Петелово заради опасността от екологична катастрофа.

Представители на фирмата са направили нов неуспешен опит да атакуват палатковият лагер на протестиращите и да доставят оборудване за проучвателните работи. Това съобщи за Дарик радио Костадин Дичев, експерт от федерация “Зелени Балкани”.

Независимият депутат от Пловдив Мария Капон ще направи питане в Парламента до вътрешния министър Румен Петков за ситуацията в Попинци . Находището е проучвано от държавата преди години, но е взето решение да не се добива злато, тъй като технологията е опасна за здравето на хората. Сега чуждата фирма иска да регистрира търговско откритие и да придобие право на добив против интересите на местните хора, твърдят още стачкуващите .