/ снимка: Областна управа
Образователна кампания „Пловдив се учи да гласува машинно“ ще се проведе през уикенда в сградата на Областната управа.

Георги Марков настоял пред Борисов за връщане на старите правила в Изборния кодекс

Инициативата започва в 11.00 часа, когато консултантски екип ще разясни на всеки желаещ ползите от машинното гласуване, сигурността и начините за използване на българските машини за гласуване.
 
Всеки желаещ може да дойде от 11.00 до 17.00 часа във фоайето на Областна администрация, за да се запознае с българските машини за гласуване и да зададе своите въпроси към създателите.

ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване

Разяснителните лекции ще се проведат от 11.00 и от 15.00 часа, обяви инж. Александър Чобанов, ръководител на Националното училище по роботика, който е един от създателите на българските машини за електронно гласуване.
 
Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Освен предимствата на метода, в регионалната програма на Дарик радио Пловдив той изрази притеснение, че за въвеждането на машинното гласуване на предстоящите евроизбори има нужда от технологично време, с който факт от Централната избирателна комисия към момента не се съобразяват.

Той заяви, че част от техниката трябва да бъде внесена от Азия с кораб или самолет, което отнема време. Броят на предвидените машини за гласуване е 3000.
 

Чуйте повече от интервюто с инж. Чобанов тук.