/ БГНЕС
Георги Марков настоял пред Борисов за връщане на старите правила в Изборния кодекс
100715
Георги Марков настоял пред Борисов за връщане на старите правила в Изборния кодекс
  • Георги Марков настоял пред Борисов за връщане на старите правила в Изборния кодекс
Депутатът от ГЕРБ Георги Марков е причината премиерът Бойко Борисов да инициира връщането на старите правила в Изборния кодекс. Пред Дарик той разказа, че е настоял пред министър-председателя и ръководството на партията да се вслушат в хората. 

ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване

В четвъртък вечерта, когато депутатите гласуваха окончателно промените в Изборния кодекс, Марков нямал възможност да участва в парламентарното заседание. Това обаче не му попречило да чуе мнението на много хора.

"На другия ден започнаха да ми звънят и приятели, и гербаджии, и стари седесари, и наши депутати, които са избрани преференциално. И когато се върнах в София, това продължи", заяви той.

ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК

На въпрос счита ли за грешка решението на ГЕРБ да подкрепи ДСП за преференцията, Марков отговори: "Такова впечатление остава. Самият Борисов добре го обясни, когато ние искаме подкрепа от ДПС, когато стане дума за евроатлантическата ни ориентация, въоръжаване и т.н., той го прави публично. не знам защо тук се получи това нещо. Но е поправимо - признат грях не е грях".

БГНЕС

С уговорката, че това е личното му мнение, Марков разкритикува идеята за въвеждане на изцяло машинно гласуване. Според него това ни отдалечавало от Европа.

Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Пред Дарик депутатът разказа, че често му се случва да бъде спиран от хората на улицата, за да обсъждат различни въпроси. Така се връщат и към времето, в което Марков е председател на управителния съвет на Левски. "Аз ходя пеша до парламента. Хората ме познават, срещат ме и говорим. (...) Имам обратна връзка и не ми трябват социолози. В България няма нагласа за предсрочни избори", заяви още Георги Марков.