/ БГНЕС
Ще бъде избран и нов състав на ЦИК
ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване
100705
ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване
  • ГЕРБ се отказа от промените за преференциалното гласуване
ГЕРБ отстъпи пред президента Румен Радев и се отказва от изборните промени, които на практика обезсмислиха преференциалното гласуване.
 
В четвъртък ДПС поиска, а ГЕРБ подкрепи мажоритарният избор на гласоподавателя в рамките на листата да се зачита, само когато съответният кандидат е получил поне толкова преференции, колкото гласове са нужни за реализация на един мандат.
 
ГЕРБ връща преференциалния вот и ще има нова ЦИК

Премиерът Бойко Борисов свика тази сутрин Изпълнителната комисия на партията в централата на ГЕРБ. Срещата идва след като депутатите приеха в четвъртък окончателно промените в Изборния кодекс, а президентът Румен Радев заплаши, че ще наложи вето на измененията.
 
Така Борисов съобщи, че ще отстъпят за две неща - ще има процедура по избор на нова Централна избирателна комисия, както и ще бъде върнат прагът за преференцията. На брифинга след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Бойко Борисов сам призна, че трябва смяна на сегашната Централна избирателна комисия (ЦИК). "Предишната ЦИК беше с предсрочно прекратен мандат, когато ние бяхме опозиция, припомни той. Тази ЦИК и избирателен закон бяха изцяло промотирани от Мая Манолова при мандата на БСП и ДПС, добави Борисов.

БГНЕС

Премиерът не подмина и обвиненията, че има коалиция ДПС и ГЕРБ. През почивните дни лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов призна, че предложението на ДПС е било подкрепено, за да може да продължи работата на парламента и стабилността.
 
Парламентът прие окончателно промени в Изборния кодекс

Борисов коментира и поведението на заместника си. Премиерът поясни, че когато ГЕРБ са се нуждаели от ДПС - по евроатлатнически теми, за превъоръжаване на армията, Движението са ги подкрепили. "Аз съм излизал и съм им благодарил", припомни лидерът на управляващата партия.
 
С връщането на старите правила ще се върне и досегашният праг за преференциите - за евроизборите 5% от гласовете за дадената листа, а за парламентарни - 7%.

По-високи прагове за преференции на парламентарните избори приеха депутатите

Промените в Изборния кодекс бяха приети миналата седмица на заседание на парламента, продължило над 15 часа, а различни текстове бяха критикувани. Не искам по никакъв начин да оставим оттенък, че на нас изборните правила ни влияят, подчерта лидерът на ГЕРБ.