/ netinfo

Товарна кола бе заснета от случайно преминаващи граждани да изсипва отпадъци в коритото на река край Велинград. Видеото с еконарушението бе разпространено в социалните мрежи и предизвика вълна от възмущение сред жители на града, имащ претенции да е курорт и да развива туризъм.

От клипа се вижда как водачът невъзмутимо и без да се притеснява, че го снимат, обръща каросерията и след като се е отървал от товара, спокойно потегля. Историята се разиграва на едно от най-красивите места около родопския град – на четвърти-пети километър в посока Юндола.

Човекът, заснел случката – Евгений Графов, разказа, че камионът е возел пръст и камъни. Но дори сред тях да не е имало друго, те най-малкото променят речното корито, стесняват го, а това крие опасности. Водачът пък с усмивка заявил, че нямало нищо нередно, всичко било с разрешение. Не пояснил от кого. Графов разпространил клипа с цел превенция, но не крие съмненията си, че това вероятно не е единственият курс със смет, изсипвана на произволно избрано място сред природата.

За нарушението се вече са уведомени РИОСВ и Община Велинград. По номера на камиона двете институции вече са стигнали до самоличността на извършителя – мъж от село Долна Дъбева. Предстоят проверки.

Радка Халачева от отдел „Екология“ към общината коментира, че коритото всъщност е на дере, което обаче също е воден басейн и е недопустимо изсипването на каквото и да било в него. Пръстта и камъните са вид строителен отпадък. Така че е немислимо да се твърди, че всичко е станало с разрешение. Служителката ще търси и съдействие от Басейновата дирекция в Пловдив, тъй като посоченото място е извън регулацията на Велинград и е в ресор на държавното ведомство.