Етно кухня на колела
Етно кухня на колела / снимки: Фонадация "Заедно"
Шеф готвачът на посолството на Русия пристига с тайни рецепти в Пловдив
Единствената в България и на Балканите вокална формация „Дулсе канто“ („Сладка песен“) на известната Лика Ешкенази ще открие втората тематична вечер на Панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ 2019. На откритите площи до Джумая джамия тази вечер групата ще изпълни на живо традиционни еврейски песни, с които е печелила престижни награди в страната и чужбина.  „Дулсе канто“ има издадени 6 албума с битови, исторически и религиозни еврейски песни, с уникално съвременно звучене на аранжиментите. Лика Ешкенази е носител на високото отличие „Сребърен ритон” на Министерство на културата и грамота за високи постижения и принос към българската култура, както и на наградата  „Шофар” на ОЕБ „Шалом”.
 
Еврейската кулинарна вечер ще предложи отново от вкусните сладкиши „Тишпищи“ и „Ушите на Аман“, но за първи път редовните посетители на „Етно кухня на колела“ и гостите на Пловдив ще могат да опитат „харосѐт“ – десертът от Тайната вечеря на Иисус Христос с апостолите. Ястието се приготвя от сушени плодове, ядки и пасхално вино. Гостите ще хапнат и известната баница с месо и патладжан - „пастел“, както и от любимите „боикос“ и „бормоликос“.
 

Етно кухня на колела

 
Съботният ден  ще е и за почитателите на руската култура. По време нa рускaтa вечер лично глaвният готвaч нa Посолството нa Руската Федерация България шеф Роман Дяченков ще проведе мaстер клaс по приготвяне нa еднa от многобройните руски супи – „Окрошкa“. В мобилната кухня ще бъде сготвен и борш по оригинална руска рецепта, сандвичи със сельодка, пирожки с гъби и зеле, както и други обичайни за трапезата на руснаците ястия. Майсторът готвач Любов Демирева „хвърля ръкавица“ на колегите си от турската кухня. Тази година тя ще презентира дроб по руски с картофено пюре, а гостите на панаира ще гласуват отново със своята кулинарна бюлетина, за да оценят дали той е по-вкусен от известния одрински дроб. Последният бе обявен за най-вкусното ястие по време на първото издание на „Етно кухня на колела“ през 2017 г.
 
Артистичната програма на руската вечер ще е със специалното участие на баритона Дмитрий Быстрый, носител на Гран-при и лауреат на Трети Балкански фестивал на руската песен. Той очарова изключително почитателите на руската песен в Пловдив на концерта „Музика на века“ през януари т.г. За най-малките посетители ще танцуват децата от студио „Милениум“, които ще изпълнят емоционални руско-цигански танци.
 
Панаирът на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Третото издание на панаира през 2019 г. е в подкрепа на града като Европейска столица на културата. Генерален спонсор на събитието е БК Горна баня. Още любопитни новини и програмата за панаира може да откриете  и  на страницата на събитието във фейсбук
 

Етнокухня на колела