/ Тина Соколова
Детската градина „Д-р Стайко Стайков“ в Стрелча изненадващо беше затворена за ремонт. Заповедта за това е издадена от кмета Стойно Чачов още на 10 септември, като и до момента дори малчуганите, за които посещението на подготвителна група - 5 и 6 годишните, не посещават занимания.

Това породи напрежение сред родители, които са потърсили помощ от ресорните институции. Решение е намерено, макар и със закъснение. Месец след началото на учебната година, от понеделник, децата ще тръгнат на подготвителна в Начално училище „Паисий Хилендарски“. Това е обявено на проведено наскоро събрание в читалището с участието на родители, местни съветници и служители на общинската администрация.

Остава обаче проблемът с по-малките, за които градината не е задължителна, но е наложителна, за да могат родителите им да работят. Търси се решение и за тях, но до момента не е намерено.

Причина за извънредната ситуация е голям ремонт на детското заведение на стойност 1 125 191 лева, финансиран от Програмата за развитие на селските райони. Сключен е договор с фирма изпълнител.

Строителните дейности са в разгара си и затова сградата е неизползваема. Срокът за приключване е декември тази година. Очаква се днес от общината да оповестят подробности по темата.