Истанбул дава още 2,5 млн. евро за Желязната църква „Свети Стефан“
Истанбул дава още 2,5 млн. евро за Желязната църква „Свети Стефан“ / netinfo

Община Истанбул и местната областна управа са превели 1,3 млн. евро за българския храм „Свети Стефан" в турския мегаполис. Това съобщи председателят на църковното настоятелство Васил Лязе за Дарик радио. Новите ремонтни дейности вече са започнали и се очаква да продължат около две години. Тези пари вероятно няма да са достатъчни, така че очакваме да ни отпуснат още 1,2 млн. евро от фонд към Областна управа Истанбул, добави Лязе.

Истанбул дава още 25 млн евро за Желязната църква Свети Стефан
netinfo

В следващите месеци ще се ремонтират колоните на самата желязна конструкция на сградата, а някои от тях, които са ръждясали, ще се подменят изцяло. Предстои да започне работа и по метоха към църквата, където трябва да се ремонтира външната фасада, обясни още в интервю за Дарик радио Васил Лязе. В последните две години бе изцяло подменено обзавеждането и бе направена пълна реконструкция на храма отвътре.

Кампанията за възстановяване на Желязната църква в Истанбул започва преди повече от 10 години по инициатива Граждански клуб-Пловдив и Община Пловдив. Дарик радио е основен медиен партньор в инициативата. Спасяването на храма премина през няколко основни етапа през годините - укрепване на основите, реставрация на иконостаса и вътрешните помещения, позлатяването на купола. В дарителските кампании през годините активно участват преставители на пловдивските артсреди и бизнесмени от града. Желязната църква „Св. Стефан" е единствената по рода си с такава конструкция, построена преди 115 години от българите в Цариград. Тя е и единственият храм в Истанбул днес, който е с позлатен купол. Издигната е в кв. "Фенер" на брега на Златния рог.