ХАЙПЕК
ХАЙПЕК / netinfo
Десет пациентки с рак на яйчниците са лекувани чрез циторедуктивна хирургия и ХАЙПЕК. Данните  съобщи гинекологът д-р Георги Крумов, който припомни, че първата интервенция по иновативния метод в града под тепетата е направена на 30 август 2016 г., а втората - на 1 септември.

"Твърде кратко е времето, за да можем да споделим наши собствени наблюдения, но все пак след първата година сме много обнадеждени, че 5-годишната преживяемост действително се увеличава с 80 процента при тези случаи. Ето това ни кара да изпитваме удовлетвореност от професията - когато виждаме благодарността на хората, разбираме, че има смисъл да работим“, заяви лекарят.

Той припомни, че циторедуктивната хирургия цели да премахне и най-малките видими туморни образувания по обвивката на коремната кухина и който и да е коремен орган. Веднага след интервенцията с химиотерапевтици, загрети до 42 градуса, се прави лаваж на коремната кухина за 60 или 90 минути. Смята се, че когато се премахне максимално количество туморна маса и веднага се атакува с температурата, ефектът е най-голям.