община Велинград
община Велинград / netinfo
Пълна финансова ревизия на Община Велинград искат искат от местната гражданска организация „Да поработим за Велинград“, съобщи председателката София Ключкова. Инициаторите настояват проверката да обхване работата на местната администрация за два мандата назад, през които са натрупани дългове от около 20 милиона лева, а общината е доведена до колапс, и да бъдат наказани виновните.

Повод за проявата стана запор, наложен от съдия-изпълнител над сградите и земята на старческия дом „Ела“, намиращ се на централния бул. „Съединение“ в курорта. В имота е и социалният патронаж, който храни десетки бедни. Изпълнителното дело е заведено от сметопочистващата фирма „Еко Титан“, към която дългът е около 8 милиона лева.

В града се събира подписка, в която се настоява още да бъдат ревизирани договорите за ползване на минерална вода. Според текста, на хората е отнет свободният достъп до уличните чешми, които от около 70 са останали единици, често в баните се спира минералната вода заради своеволия на ползватели. Искането е да се провери какви количества са разрешени за ползване, както и дали се спазват законите при прокопаване и полагане на тръби в публична общинска собственост. Освен това се иска мораториум върху ползването на най-голямотоо природно богатство на курорта до изготвяне на стратегия за това и наредба вместо сегашното решение на Общинския съвет.

Доброволци събират подкрепа за петицията на обществени места, както и с обхождане на кварталите. Когато е готова, тя ще бъде изпратена до ресорните институции – Главната прокуратура, министерствата на финансите, регионалното развитие и на околната среда и водите, както и до кмета д-р Костадин Коев.

Неотдавна общината изгуби атрактивнен имот в центъра – бившата дискотека „Пикадили“. Има опасност да отпише от активите си с още 25 имота по същата причина – наложена възбрана заради борчове. В опит да бъдат спасени част от тях – 15 парцела и сгради, включително старческия дом, на сесията си в края на януари Общинският съвет в последния момент спешно гласува те да бъдат преобразувани в публична общинска собственост. Тепърва обаче предстои обжалване на запора и искане договорът с „Еко Титан“ да бъде обявен за нищожен.