Градът блесва с чисто нов център
Градът блесва с чисто нов център / netinfo

Изцяло ще се промени визията на Централната градска част на Пловдив, която трябва да стане най-красивата в страната, обеща днес кметът Иван Тотев.

Новите разкопки, между пощата и градската градина, и подмяната на плочки ще се извършват паралелно на площад „Централен". Изкопните работи ще започнат в началото на май. 100 000 лева са осигурени до момента, но очакваме общинският съвет да отпусне още пари от бюджета, уточни Тотев и добави, че няма да се пестят средства за проекти, свързани с централната градска част.  50 работници ще извършват подмяната на плочките, като заплатите им се осигуряват със средства от Оперативна програма „Развитие на човешки ресурси". Идеята е да бъде презентирана западната част на Античния форум на Филипополис.

Археологическите разкопки до Пощата са част от цялостната инициатива за развиването на Пловдив като туристическа дестинация. Тотев заяви, че работи активно за възобновяване на работата по много изоставени обекти из целия град. Той даде за пример северната страна на Форума и Одеона и втория етаж на Римския стадион. Зам.-кметът Димитър Кацарски ще пътува до в Министерство на културата за ускоряване на получаването на строително разрешение. Другата седмица предстои и поредна работна среща за Малката базилика.

Пловдив ще черпи опит и от полския град Краков, където на 19 и 20 април кметът на Пловдив ще се срещне с всички, участвали в реализирането и експлоатацията на подземния музей във втория по големина град в Полша.