Избори гласуване
Избори гласуване / БГНЕС
Голямо пренареждане и “летящ” 11 мандат от 16 МИР
93107
Голямо пренареждане и “летящ” 11 мандат от 16 МИР
  • Голямо пренареждане и “летящ” 11 мандат от 16 МИР
Бившият син кмет на Пловдив Спас Гърневски пренарeди листата на ГЕРБ и ще бъде един от депутатите в новия парламент. На него се падна печелившата позиция №11/11 и той събра 4486 гласа. Според Изборния кодекс до пренареждане се стига, ако даден кандидат е събрал 7 % преференциални гласове от общия брой на гласувалите за съответната листа. По последни данни ГЕРБ има над 61 000 действителни бюлетини, 7% от които са 4270 гласа.                                        
 
Останалите депутати от Пловдив ще бъдат Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Атанас Ташков и Димитър Лазаров. При почти 39 % от гласовете на пловдивчани ГЕРБ има 4 твърди плюс един допълнителен мандат, което означава,  че ще запази броя на народните  представители от Пловдив-град и те ще бъдат отново 5.

БСП ще има 3-ма депутати от Пловдив в 44-то НС. Това са проф. Иво Христов, доц. Георги Иванов и Теодора Халачева. Червената партия е с двойно по-високи резултати в сравнение с предишните парламентарни избори. За БСП в града под тепетата са гласували близо 40 000 души. Тук с реални шансове за пренареждане на листата е Минка Сърнешка с №10, която има 2 737 гласа. Очаквано за Атанас Баташки и Кирчо Атанасов също има отчетен преференциален вот.

Другият бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов от КП “Обединени патриоти” ще бъде отново депутат. В парламента влиза и Нина Миткова, водач на листата на ВОЛЯ и съпруга на собственика на пловдивската компания за велосипеди “Maxeurope”.  

Изненади има и при ДПС, където Ерол Садъков (син на бившия футболист от “Локомотив” Пловдив Аян Садъков) е с № 6 в листата, но събира 516 гласа, от общо около 2780 гласували за партията в Пловдив (водачът Петя Раева е с 202 преференции). Анализите показват, че в сравнение с 2014 г., етническият вот сега се е разделил между ДПС и ДОСТ (2 800 срещу 2 250 гласа).

Под въпрос е 11-ият мандат от Пловдив, който може да бъде в полза на Александър Сиди – втори в листата на патриотите. Самият той също е събрал сериозен преференциален вот. Не е изключено, след твърдото разпределение на гласовете и при окончателното превъртане на остатъците по системата Хеър Ниймайер, ГЕРБ да получи 6-ти мандат и Александър Държиков да стане народен представител. Шанс за мандат има и ДПС въпреки ниските си резултати на тези избори.

От 17 МИР Пловдив – област депутатите на ГЕРБ ще са 4 – ген. Константин Попов, Запрян Янков, Младен Шишков и д-р Христо Грудев (или Данка Люртова). С 33% ГЕРБ е първа политическа сила и в 17 МИР, следвана от БСП с  3% разлика. В областта ГЕРБ подобрява собствения си резултат от парламентарните избори през 2014 г. с подкрепа от над 10 000 гласа. С най-много преференции е Запрян Янков (4 227), чиято позиция в листата също е 11 и съвпада с номера на бюлетината.

4-ма ще са и депутати на БСП от 17 МИР. Тук преференциалният вот също пренарежда листите и народни представители ще са Георги Търновалийски, Манол Генов (който е с най-много преференции 5568), бившият футболист Димитър Георгиев (№10/10) и най-вероятно Веска Ненчева (с 3 215 гласа).

От пловдивска област в новия парламент влизат и народните представители от КП “Обединени патриоти”, ДПС и ВОЛЯБорис Ячев, Джевдет Чакъров и Елена Аксиева. Със силен преференциален вот при патриотите е втората в листата Магдалена Ташева, а при ДПС  №9/9 – Тунджай Наимов (също бивш футболист на “Локомотив” Пловдив). 

Данните са от 100% обработени протоколи за 16 РИК и над 90% от 17 РИК и не е изключено да има още изненади от преференциалния вот в отделните листи на 5-те политически сили.