Гиньо Матев кандидатства за 7 млн. лева за парк зад паметника на Кан Крум
Гиньо Матев кандидатства за 7 млн. лева за парк зад паметника на Кан Крум / Снимка: Даниела Ковачева
Проект на стойност 7 млн. лева за изграждане на 72 дка парк зад паметника на Кан Крум ще внесе през декември кметът на „Тракия” Гиньо Матев. Районната администрация ще кандидатства за финансиране по програма за благоустройство на градската среда на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съобщи районният кмет в предаването Дарик кафе. Проектът чака оценка на Експертния съвет по устройство на територията и от Общинския съвет.

12 хиляди лева, които са половината от събраните за последните 3 месеца наеми на търговски обекти в района, ще бъдат инвестирани в изграждане на улично осветление между училище „Черноризец Храбър” и микрорайон А-13, каза още Матев. В тази зона е имало въздушен кабел, но след кражба е останал на тъмно.

1 млн. и 250 хил. лева вече са преведени по сметката за изграждане на храм „Свети княз Борис Михаил I Покръстител”, за който се планира да бъде вторият по големина в България. Парите стоят блокирани, тъй като проектът  още не е готов, обясни Матев. Архитектката, която е обещала да предостави проекта като дарение, в момента е много ангажирана и това бави старта на строителните работи. Затова Църковното настоятелство, чийто член е и кметът на Тракия, обмисля вариант архитект Мариана Алексиева да прехвърли авторските си права върху този проект на друг, след което той да бъде откупен, за да се ускори изграждането на храма.

Въпреки забавянето,  двете нови детски градини в „Тракия” ще бъдат открити през януари, убеден е Гиньо Матев. Те ще поемат близо 400 деца, което ще реши проблема с малчуганите, които трябва да напуснат подблоковите детски заведения заради разпореждането те да бъдат закрити до 1-ви януари догодина.

/Подробности чуйте от прикачения звуков файл/