/ Дарик, архив
Еленко Божков за сделката ЧЕЗ
96666
Еленко Божков за сделката ЧЕЗ
  • Еленко Божков за сделката ЧЕЗ
В случай, че сделката с ЧЕЗ бъде завършена, страната ни рискува да изпадне в парламентарна и политическа криза. Това прогнозира днес бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков в Пазарджик.

Божков припомни накратко събитията около продажбата на електроразпределителното дружество и заяви в заключение, че и за България, и за над трите милиона потребители на ЧЕЗ е най-добре сделката да бъде развалена.

„Инерком“: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна

Той беше категоричен, че има начин това да се случи – чрез доклади на финансовите разузнавания на България и Чехия до министър-председателите на двете държави и последващо съдебно решение. Друга опция било разширяване правомощията на КЕВР.

„Инерком“ официално уведоми КЗК за сделката с ЧЕЗ

Комисията обаче и сега можела да развали договора, защото цената му надвишава многократно тази на 10% от продаваните активи. Като трета възможност бе посочено финализиране на процедурата по отнемане лиценза на ЧЕЗ, започната през 2014 година заради отказа на фирмата да плаща на НЕК електричеството от възобновяемите енергийни източници.

Цената е най-важна при сделката за ЧЕЗ

Експертът прогнозира, че фирмата-купувач „Инерком“ няма да се справи с изплащането на дължимите суми към продавача на енергодружеството, които по думите му били над 500 000 000 евро. Самото предприятие пък имало неизпълнени ангажименти по приватизационния договор. Те също трябва да бъдат погасявани от купувача, а това допълнително оскъпява сделката.