/ screenshot/vbox7
„Инерком“: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна
96612
„Инерком“: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна
  • „Инерком“: Решението за ЧЕЗ е в ръцете на чешката страна
Чешката компания ще изготви анализ дали държавата може да влезе в сделката за ЧЕЗ България. "Инерком" не прави такъв анализ. Това заяви финансовият консултант Веселин Захариев, който участва в преговорите за продажбата на eнергодружеството. Той посочи, че няма отказ от финансови институции да финансират сделката по продажбата на дружеството.

„Инерком“ официално уведоми КЗК за сделката с ЧЕЗ
 
Веселин Захариев обясни схемата на финансиране на сделката с продажбата на активите на "ЧЕЗ България": "В момента се водят преговори за съотношението собствен капитал къмто банково финансиране. Преговорите се водят с нормален тон. Работим конструктивно, всеки ден сме с банките, така че нещата се развиват. А шумът от последните седмици не помага".
 
"Инерком" не прави такъв анализ, дали българската държава ще се включи в сделката, поясниха от екипа на "Инерком", в който участва и Захариев. "В момента топката е в двора на ЧЕЗ, те обмислят внимателно. Това сериозно решение не може да бъде взето набързо. Очакваме и ние с интерес да видим каква би била тяхната позиция, за да можем и ние да реагираме", обясни финансовият консултант.

Цената е най-важна при сделката за ЧЕЗ
 
Вчера "Инерком" подаде документи в Комисията за защита на конкуренцията за сделката за ЧЕЗ. Регулаторът трябва да се произнесе по сделката в рамките на 25 работни дни. Срокът за произнасяне на позицията може да се удължи с 10 дни.
 
Еврокомисарят по енергетика Марош Шефчович също коментира сделката: "Това е сделка между две частни компании. Ние от ЕК бихме искали, относно тази сделка, да се съблюдават всички принципи и закони на европейското законодателство".

Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава
 
Участието на българската държава в "ЧЕЗ България" е неприемливо за ръководството на чешката енергийна група, освен ако българското правителство не предложи решение по арбитражното дело, което се гледа във Вашингтон, заяви неотдавна  за Дарик журналистът от „Хосподарске новини“ Петр Лукач.

Комисията за защита на конкуренцията няма да проверява произхода на парите, с които "Инерком България" възнамерява да купи българския бизнес на чешката енергийна група ЧЕЗ. Тя няма да оценява и дали договорът, сключен между двете компании, може да бъде обявен за нищожен. Регулаторът ще провери дали след преминаването на контрола върху енергодружеството към "Инерком" ще се промени структурата на пазара.