/ dariknews.archive
Цената е най-важна при сделката за ЧЕЗ
96590
Цената е най-важна при сделката за ЧЕЗ
  • Цената е най-важна при сделката за ЧЕЗ
Цената е най-важното нещо при сделката за ЧЕЗ, заяви за Дарик председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп проф. Вацлав Пачеш. По думите му мениджърите на чешката енергийна група съзнават, че ако българското правителство няма доверие на "Инерком", може да притисне банките и сделката да се провали.
 
"ЧЕЗ просто иска да прави бизнес, но има твърде много политика и затова компанията реши да напусне България", изтъкна Пачеш.
 
Журналист: Сделката за покупката на ЧЕЗ от „Инерком“ може и да се провали

От самото влизане на чешката компания в България имаше толкова много проблеми, че преди най-малко две години ЧЕЗ реши, че ще продаде българските си активи, каза още Вацлав Пачеш, чието постоянно работно място е в Академията на науките. Професорът по биохимия е смятан за основател на геномиката в Чехия.
 
ЧЕЗ започва проучване за възможността за участие на България в сделката

Без решение по арбитража, участието на българската държава в сделката за ЧЕЗ ще бъде трудно, коментира още председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Груп. По думите му арбитражната процедура във Вашингтон е в самото начало, а може да продължи години.
 
Правителството ни знаело от края на 2016 г. за намеренията на ЧЕЗ да продава

Пачеш добави, че не знае да има клауза в договора, според която новият собственик на българските активи на ЧЕЗ трябва да сътрудничи за арбитража.