Президентът Румен Радев бе в Пловдив по повод предстоящия празник на 68-ма бригада Специални сили - 18 март, когато преди 75 години е сформирана парашутната дружинка в БА, чийто наследник е бригадата
Президентът Румен Радев бе в Пловдив по повод предстоящия празник на 68-ма бригада Специални сили - 18 март, когато преди 75 години е сформирана парашутната дружинка в БА, чийто наследник е бригадата / снимка: Кирил Кирилов
По повод скандала с руския патриарх: Посрещнахме го като духовен водач, той си тръгна като политик
Румен Радев
96581
Румен Радев
  • Румен Радев
Президентът Румен Радев възнамерява да свика Консултативен съвет за национална сигурност през втората половина на април заради сделката с активите на ЧЕЗ у нас. На заседанието ще бъдат разгледани въпросите за енергийната сигурност на страната. Това съобщи държавният глава пред журналисти в Пловдив.
 
Представител на Инерком, която ще купува ЧЕЗ, говори пред Ройтерс

Темата за сделката с ЧЕЗ продължава да бъде актуална, коментира Радев. По думите му правителството дължи на българския народ отговори на много въпроси, като например кой води преговорите за сделката и от двете страни – както от правителството, така и от страна на Гинка Върбакова.

Радев сезира КС за Закона за частната охранителна дейност

Радев припомни и че е сезирал Конституционния съд заради несъответствия между Закона за частната охранителна дейност и Конституцията. Радев не пропусна и темата за кметовете „феодали“, като отбеляза, че сега такива управници ще си имат и „феодална“ армия, която ще се издържа от държавата.

Радев: Посрещнах патриарх Кирил като духовен водач, той избра да си тръгне като политик

Президентът засегна и темата за разговора си с руския патриарх Кирил и последвалите обществени и политически реакции. Руският патриарх дойде у нас като духовен водач, а си тръгна като политик, каза президентът. Въпросът е кой помрачи празника ни и въвлече духовния глава в политическа режисура, попита Радев.

Относно независимостта на македонската православна църква, президентът каза, че въпросът е в прерогативите на Българската православна църква, но припомни, че нашата страна и Република Македония имат общи имена, история и празници и двата народа са изключително близки.
 
Президентът беше в Пловдив по повод предстоящия празник на 68 бригада "Специални сили". 

Чуйте повече от приложеното аудио.