/ / iStock/Getty Images
До две седмици трябва да излезе експертизата за смъртта на 17-годишната родилка в Панагюрище, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пазарджик. Близките на починалото момиче се съмняват в лекарска грешка от страна на д-р Петър Бътовски, който е следил бременността и ръководил раждането. От болницата казват, че на този етап лекарят ще продължи да работи при тях.

Разследват смъртта на 17-годишна родилка в болницата в Панагюрище

Мария Димитрова постъпва в болницата в Панагюрище за спешно спекцио на 27 ноември, което преминава успешно, разказва БНТ. Два дни след раждането състоянието на момичето се влошава, лекарите не успяват да я спасят. Във видео в социалните мрежи, публикувано от бащата на 17-годишната Мария, д-р Петър Бътовски заявява, че раждането е протекло нормално.

Лекарят споделя, че здравето на родилката се е влошило при раздвижването и изразява съмнение за възможна емболия. Близките на Мария обвиняват именно д-р Бътовски за смъртта и и настояват за справедливо наказание.

50 деца-родилки в Пазарджишко за миналата година

Три вещи лица работят по изготвянето на комплексна експертиза за смъртта на непълнолетното момиче. Проверяват се и документите, свързани с лечението й.

"Към този момент преди да бъдат изготвени назначените експертизи, които казват какви са били причините за настъпилата смърт, няма да се иска отстраняването от длъжност на лекаря, който е ръководел лечението", съобщи Пламен Пантов, прокурор в ОП - Пазарджик.

Новороденото момченце е здраво и за момента остава в болницата. Роднините са заявили желание да го приберат след погребението, което ще се състои едва след приключване на назначената медицинска експертиза.