/ ThinkStock/Getty Images
Становище на МОСВ
97708
Становище на МОСВ
  • Становище на МОСВ
Всеки момент в общината се очаква да пристигне становище на екоминистерството относно проектопрограмата ни за качеството на атмосферния въздух, заяви в интервю за Дарик експертът от Дирекция „Екология“ Елена Найденова и допълни, че позицията на РИОСВ-Пловдив е изпратена още преди месец и е положителна.

По думите й, всичко по проекта се изпълнява в срок. След като излезе становището на МОСВ, програмата може да влезе за разглеждане от комисиите в ОбС, а след това и да се бъде внесено предложение и евентуално да бъде приета от общинските съветници.

Общината закъснява с план-програмата за качеството на въздуха в Пловдив

След приключването на тези процедури, общината ще има възможност да кандидатства по ОП „Околна среда“, по която са отпуснати 111 млн. лв. Средствата са за подмяна на печки и камини, които работят с дърва и въглища, с алтернативни източници – климатици, солари, газ, топлофикация, пелети и т.н.

Европейската комисия отдавна е открила наказателна процедура за мръсния въздух в България и ни грозят жестоки санкции, ако не бъдат предприети необходимите мерки, припомни народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди, който определи действията на общинската администрация като „чиновнически мързел“.

Заплаха ли е мръсният въздух за бъдещето на Пловдив?

Той заподозря, че управата нехае, защото средствата не минават през сметките на общината и поради тази причина няма заинтересовани от по-бързото изготвяне на въпросния документ за качеството на въздуха.

Като „престъпно бездействие“ пък определи отношението на община Пловдив към разрешаването на проблема с мръсния въздух изпълнителният директор на сдружението с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“ Ангел Стоев.

Пловдив с най-мръсен въздух през последния отоплителен сезон

В програмата на община Пловдив за качеството на атмосферния въздух липсват реалистични сценарии и прогнози за енергопотреблението, участието на възобновяемите енергийни източници, съобразени с навлизането на технологиите, каза в интервю за Дарик Лияна Аджарова, председател на Асоциацията на българските енергийни агенции.

Приеха програмата за по-чист въздух

Припомням, че няколко общини в България вече бяха одобрени да получат пари по ОП „Околна среда“. Една от тях е Смолян. Близо 2 600 домакинства там ще могат да се възползват от нея, като с помищта й ще подменят уредите си за отопление на твърдо гориво, с такива, които щадят околната среда.

Чуйте и репортажа от приложеното аудио.