Качеството на атмосферния въздух в Пловдив...
Качеството на атмосферния въздух в Пловдив... / снимка: Кирил Кирилов
мръсен въздух
97650
мръсен въздух
  • мръсен въздух
Община Пловдив разполага с по-малко от два месеца, за да изготви план-програма и да внесе документацията в екоминистерството, за да може Пловдив да кандидатства по проект за качеството на атмосферния въздух. За това алармира в града под тепетата депутатът от Обединени патриоти Александър Сиди.
 
Градската администрация трябва да отдели 40 хил. лв., за да направи анкета с домакинствата, отопляващи се на твърдо гориво. От проучването трябва да стане ясно колко са те, в кои райони на града живеят, както и дали са готови да преминат на горива с по-добри екологични показатели като природен газ, топлофикация, солари, ток или пелети.
 
Общо 111 млн. лв. лева са предвидени по проекта за 21 града в страната, в които въздухът е най-силно замърсен. Пловдив е един от тях.
 
София-град, Монтана, Видин, Димитровград, Смолян, Бургас и Благоевград са първите общини, които ще ползват финансиране от 65 млн. лв. от ЕС за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Общините ще може да закупят печки за отопление на пелети, които ще бъдат раздадени на гражданите безплатно, за да заменят твърдото гориво, което е най-сериозният източник на замърсяване.
 
Чуйте и от приложеното аудио.