В Белгия полицията ще дебне нарушителите на ограниченията от небето
В Белгия полицията ще дебне нарушителите на ограниченията от небето / iStock/Getty Images
Проф. Димо Зафиров от Института за космически изследвания и технологии на БАН представи в Пловдив "Българо-китайски проект за използване на дронове при управление на градската мобилност" . 

Проектът е на стойност 28 000 лева, финансиран от Фонд "Научни изследвания", а според проф. Зафиров ефективно решение за наблюдаване на градския трафик е използването на малки дронове с камери.

Те могат да се позиционират във всяка точка на градовете и да предават информация за трафика в реално време. Поради проблеми за предаването на информация, предизвикани от високи сгради и радиосмущения е необходимо да има и дронове на по-голяма височина, които да се използват като ретранслатори и да се изгради Платформа от дронове, информация от която да се използва за оптимизиране на граския трафик.

Платформата ще използва и възможностите на 5G мрежите на мобилните оператори и на глобалната мрежа StarLink, изграждана от компанията на Илон Мъск."

Такива Платформи ще бъдат елемент от системите за управление на трафика в интелигентните градове и на инициативата за градска авиационна мобилност, в която е включен Пловдив, като шести град от ЕС.


 
БТА