Дни на духовността и будителството започват в Панагюрище
Дни на духовността и будителството започват в Панагюрище / netinfo
За пета поредна година от днес до 1 ноември 2018 година Община Панагюрище организира Дни на духовността, посветени на будителството. Те ще бъдат наситени с множество събития, посветени на светли личности - книжовници, просветители, духовници, творци, общественици, борци за свобода, отдали живота си на свещената цел – да видят народа си събуден и свободен.

Инициативата започва с поредица събития, посветени на 180-та годишнина от рождението на проф. Марин Дринов - първият български професор историк и основоположник на Българската академия на науките.

В 17:30 часа днес в Историческия музей ще бъде открита Фотодокументална изложба „180 години от рождението на проф. Марин Дринов“.
Утре и вдругиден предстои Международна научна конференция „Проф. Марин Дринов – учен, общественик, държавник”. Откриването й е от 13,00 часа в Историческия музей. Организатори са общината и музея в средногорския град, Българската академия на науките, Харковския национален университет, Института за исторически изследвания при БАН. Очаква се да бъдат представени 21 доклада и статии от различни научни институции и университети в България и Украйна.

Утре в голямата зала на Театър Дом-паметник от 18:00 часа, Юбилеен концерт ще представят възпитаниците на ОУ „Проф. Марин Дринов“.
В петък от 11:00 часа в родната къща на бележития български възрожденец проф. Марин Дринов ще се състои тържествената церемония по връчване на Поименната студентска стипендия „Проф. Марин Дринов“. В градския парк, в 11:30 часа, пред бюст-паметника на проф. Марин Дринов ще бъдат положени венци и цветя в знак на признателност към делото на именития панагюрец.

За следващите дни до Деня на будителите е предвидена пъстра палитра от събития, свързани с духовността – здравен фестивал, изложби, конкурси, литературни срещи, конкурси и други.