Дипломат дарява на Карлово къщата на Ботев в Задунаевка
Дипломат дарява на Карлово къщата на Ботев в Задунаевка / община Карлово

“Ще имаме частица от живота на Христо Ботев извън България”. Това съобщи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов на тържествено събрание-концерт по случай 168-годишнина от рождението на Христо Ботев в Калофер.

Къщата в бесарабското село Задунаевка, в която през 1866-1867 година е живял великия български поет, ще бъде дарена на община Карлово. Проведен е разговор с генералния консул на България в Одеса Димитър Тучков, който е закупил със свои лични средства имота от наследниците на Тома Вакаренков - някогашен хазяин на младия учител и бъдещ революционер.

Намерението на българския дипломат е да превърне къщата в музей на Ботев, а след това да я дари на община Карлово. Д-р Кабаиванов изказа своята идея за създаване на инициативен комитет, чиято цел е да се съберат за една година средствата, необходими за реставриране на къщата и да се извърши ремонт. След това паметното място ще бъде превърнато в постоянна музейна експозиция.

На тържественото събрание присъстваха Здравко Димитров – областен управител на област Пловдив, Антон Минев – зам.-кмет на община Карлово, Стойо Карагенски – зам.-кмет на община Карлово, Стефан Стефанов – секретар на община Карлово, общински съветници и кметове на населени места.