/ Международен панаир - Пловдив
Министърът на земеделието Десислава Танева ще открие VI-я Мегафорум за агробизнес, вино, храни и оборудване, който се състои от четири специализирани изложби: АГРА, Винария, Фудтех и Вкусове от Италия. Откриването ще бъде от 11:30 ч. в палата 6 на Международен панаир - Пловдив.

Мотото на форума тази година е: „Как високите технологии променят пътя от нивата до трапезата“. В мегафорума ще участват близо 650 фирми от 30 държави, а над 170 ще са браншовете, които ще бъдат представени.

Дионисиево шествие за началото на „Винария 2020“ в Пловдив

Промените в климата са основен акцент на деловата програма в рамките на изложбите АГРА, Винария и Фудтех. Представители на научни институти и на бизнеса ще търсят модели за справяне с проблема.

Кръгла маса на тема „Предизвикателствата и решенията за земеделието, свързани с климатичните и екологичните промени“ ще се проведе на 20 февруари. Председателят на Селскостопанската академия проф. д-р Мартин Банов ще представи доклад „Новите зелени приоритети в Общата селскостопанска политика, научни подходи и иновативни решения, свързани с адаптиране към климатичните промени и намаляване на вредните въздействия върху околната среда“. Ще бъдат презентирани практики за устойчиво земеделие, растителна селекция, намаляването на екологичния отпечатък в животновъдството.

Мавруд с розови листенца на тазгодишната „Винария 2020“ в Пловдив

Селскостопанската академия организира още една кръгла маса – „Как да защитаваме по-добре растенията в променящия се свят“, на 21 февруари. В същия ден международна конференция ще събере представители на институти и фирми за дебати по темата „Биологичното земеделие - решение за промени в климата“.

Екологичната тема е водеща и за кръглата маса „Тенденции в развитието на хранителната индустрия и опазване на околната среда“ на 20 февруари. В дискусията ще се включат представители на основните браншови сдружения от отрасъла.

Пловдив отново е столица на агробизнеса, виното и храните

„Коронавирус и превенция“ и „Винотерапия“ са основните теми на обществен форум, иницииран от Национална асоциация на децата и младите хора с диабет. Той ще се проведе на 22 февруари. В същия ден ще бъдат обявени и победителите в конкурса „Изборът на потребителя“ за най-предпочитаните продукти, представени в изложбите „Фудтех“, „Винария“ и „Вкусове от Италия“. Посетителите дават своите оценки, като дегустират храни и напитки в уникалния Град на виното и деликатесите.

26 събития включва съпътстващата програма на четирите изложби. Те приключват на 23 февруари, когато ще станат ясни имената на посетителите, спечелили  наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: кафе машина за капсули Caffetiammo, подаръчна кошница от фирма „Ростар“ и бензинова моторна резачка RURIS 242 заедно с аксесоари за нея.