Делото срещу Авдокатската колегия ще е решено до дни
Делото срещу Авдокатската колегия ще е решено до дни / netinfo

До 3 декември Пловдивският окръжен съд трябва да излезе с решение по делото, заведено от юристката Таня Янева срещу Пловдивската адвокатска колегия заради отказът на последната да предостави документ, въз основа на който се определя встъпителната вноска за вписване на младши адвокати.

Според учещата в Холандия Международно и Европейско право Янева, Адвокатската колегия й е отказала достъп с аргумента че това е “тайна”. Според Янева, апетитните встъпителни такси, събирани от колегиите, са незаконни, тъй като размерът им се определя единствено от Висшия адвокатски съвет, а регионалните адвокатски колегии определят и събират месечните такси. “Достъпът до документа, който определя входящата такса е тайна, човек ще каже че има нещо незаконно” заяви Таня Янева от Холандия в съдебната рубрика на Дарик радио „Темида”.

Според Емилия Недева- председател на Пловдивската адвокатска колегия, Таня Янева не била член на Адвокатската колегия и за това не могат да й предоставят информация за таксата, която дължи, от друга страна колегията не е субект на Закона за достъп до публична информация и не е длъжна да отговаря по него, от трета страна, всеки който членува в професионална организация плаща такси. Сумата на таксите се определя от Общото събрание на адвокатската колегия и е залегнала в бюджета на организацията за 2006 година.