Стела Балтова и Иван Тотев
Стела Балтова и Иван Тотев / netinfo
Водят се преговори с датската маркетинг компания LCG за възможности за извършване на полети от и до летище Пловдив. Това стана ясно по време на среща на министъра на туризма Стела Балтова с кмета на Пловдив Иван Тотев. Компанията планира полетите да бъдат от европейски страни до града и между регионални дестинации като Атина, Загреб, Тирана и др.

Отделно "Райън ер" предвижда да увеличи полетите до Пловдив, като се очаква те да достигнат до 30 броя седмично от различни европейски градове. Градоначалникът отбеляза, че подкрепят навлизането на нови авиокомпании със специално създаден фонд към общината, с който покриват част от летищните такси.

"Развитието на туризма в Пловдив е важно за превръщането на България като целогодишна дестинация", заяви министър Балтова. Според нея увеличаването на културните мероприятия в града е изключително ценно с оглед позиционирането му като Европейска столица на културата през 2019 г. "Чуждестранните туристи искат да разгледат Пловдив, стария град, Античния театър, но очакват да посетят още културно събитие: да отидат на опера, представление, концерт", посочи министърът на туризма. 
 
Тотев допълни, че града започва да привлича и спортни, както и конгресни мероприятия. В момента се провежда Световно първенство по фехтовка и хотелите са пълни. До края на годината в Пловдив ще има световно първенство по кану и световно по гребане. На всяко от тях се очакват да пристигнат около 2000 човека.
 
За сигурността на туристите са засилени мерките от местната и общинската полиция. Само по улиците на стария град са инсталирани 70 камери за ноблюдение.