Чудотворната икона на Света Богородица гостува в Калофер
Чудотворната икона на Света Богородица гостува в Калофер / снимка: Пловдивска митрополия/архив

Тази вечер чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“ гостува в Калофер, съобщава сайтът на Пловдивската митрополия.

По този повод пловдивският митрополит Николай ще отслужи от 19:00 часа молебен канон на Пресвета Богородица в едноименната църква в града на Ботев. Тържествената служба е част от богослуженията по време на Богородичния пост, който започна на 1 август.

По традиция по време на поста иконата на Дева Мария, за която се смята, че е една от 3-те чудотворни икони на Божията майка в България, обикаля Пловдивската епархия. Постоянното й място е в църква в асеновградския квартал Горни Воден.

Легендата гласи, че чудотворната икона помага на бездетни жени. Една жена много искала дете, но молитвите й не помагали. Тя закъсняла за празника на Богородица и благословеният хляб вече бил свършил. Заплакала, защото видяла в това лош знак. Свещеникът я съжалил, взел една ябълка, оставена в дар пред иконата, и я дал на жената. Скоро след това тя заченала и родила дете. От благодарност жената украсила иконата с изкована от злато ябълка.

Утре митрополит Николай ще служи в храм „Св. Възнесение” в село Граф Игнатиево, а във вторник, 12 август, в Кукленския манастир „Св. Козма и Дамян“. На 13 август, сряда, владиката ще служи в храма „Св. Димитър ” в асеновградското село Тополово.

В навечерието на празника на Божията майка ще бъде отслужена архиерейска вечерня с опело от 19:00 часа в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пловдив.

В същата църква на празника Успение на Пресвета Богородица (15 август) пловдивският митрополит Николай, в съслужение с пловдивски свещеници, ще отслужи архиерейска света литургия от 9:00 часа.

Литургии за най-големия християнски празник, посветен на Божията майка, ще бъдат отслужени и във всички православни храмове в цялата страна.