Червените стрели и Небесните мускетари ще изнесат авиошоу в Пловдив
Червените стрели и Небесните мускетари ще изнесат авиошоу в Пловдив / netinfo

Английските „Червени стрели” и Френските „Небесни мускетари” /Patrouille de France/ ще изнесат авиошоу по време на шестия международен авиационен фестивал /BIAF/, който ще се проведе на 5 и 6 септември в Пловдив. Освен стрелите и мускетарите, в небето над Пловдив ще летят шведските Gripen и американските „Lockheed Martin”. В шоуто ще лети и първия български самолет ДАР 1. Това съобщи директорът на фестивала о.р. ген. Иван Парапунов, който е и председател на фондация "Български военновъздушни сили" - основен организатор на авиошоуто. То се провежда по повод Деня на Съединението - 6 септември, който е и празник на Пловдив, 95 години от създаването на българската военна авиация и 115 години от началото българското въздухоплаване.

Демонстрациите ще се провеждат на летище „Пловдив”. Шоуто ще бъде с благотворителен характер, средствата събрани от билетите, които ще струват 5 лв., ще се връчат на 65 деца на загинали военослужещи от ВВС. Около 300 лв. се очаква да получи всяко дете, каза ген. Парапунов. Децата ще присъстват на фестивала, в него ще участват също всички училища за граждански пилоти у нас, цялата лека авиация, лото делта планеристи и около 60 собственици на самолети в България. По време на авиофеста ще има и наземен показ на самолети, хеликоптери и друга авиационна техника, представена от фирми-производители.

Участниците в авиодемонстрациите пристигат на 3 септември в Пловдив, а на 4-ти ще проведат тренировки. Официалното откриване е на 5-ти септември в 11:30 часа, на 6-ти авиошоуто ще бъде повторено, но без участието на „Червените стрели”, които ще отпътуват предния ден за фестивал в Бърно.