Червените готвят най-малко 5 кандидатури  за местните избори
Червените готвят най-малко 5 кандидатури за местните избори / Dariknews.bg

Най-малко пет кандидатури ще предложат за кмет от БСП-Пловдив. От организацията вече е започнала подготовката за местните избори през 2011г., изготвен е и план за действие за участието на червените в тях. Това съобщи председателят на Градския съвет на БСП доц. д-р Илия Баташки. По думите му, една от целите им ще бъде осигуряване на 25% участие в Общинския съвет, а не както  е в момента 20%. Това ще гарантира по-голям комфорт за реализацията на нашата политика, каза Баташки. Името на градския лидер също е било спрягано като  кандидат за кмет потвърди той.

Сред основните критерии за подбор на кандидат са наличие на обществен авторитет, професионално признание и експертен потенциал, обясни още председателят на пловдивските социалисти.  Те трябва да бъдат неподкупни, лоялни и политически отговорни към приоритетите на БСП, каза Илия Баташки. Кандидатите трябва да са психически здрави, допълни той. Няма да бъдат допускани номинации с конфликт на интереси, заяви още градският лидер на Левицата, в отговор на въпрос защо общинският съветник Ангел Батаклиев е допуснат до местното самоуправление, след като е й собственик на „Градски транспорт" и преди време заплаши общината със съдебен иск за 10 милиона лева.

Събранията на основните партийни организации /ОПО/ще започнат през февруари, на тях ще се обсъждат предложенията за подбор на кандидати за кмет на община Пловдив, кметове на районите, общински съветници и членове на управленските екипи. През март ще бъдат взети решенията за евентуалните кандидати.

Създаден е център за отсяване на кандидатурите с председател бившият Областен управител Тодор Петков, който лично ще оценява номинациите.