Борислав Ралчев: Не изключвам грешка или непрецизно редактиране на “поправката Ванко1”
Борислав Ралчев: Не изключвам грешка или непрецизно редактиране на “поправката Ванко1” / netinfo

Два са начините за справяне с възникналия проблем след тайната скандална поправка на Наказателния кодекс, която осигури по- леки присъди за сводници и накропласьори, смята Борислав Ралчев от праваната комисия в Народното събрание. В съдебната рубрика на Дарик радио „Темида” той заяви, че не знае дали разглеждането на случая е включено в дневния ред на днешното заседание на правната комисия, но призна, че въпросът е станал доста актуален в последните няколко дни.

Според Ралчев, различните виждания по трактовката на текстовете на алинея 4-та и 5-та и дори на целия член 155 от Наказателния кодекс, могат да се поправят първо, чрез тълкувателно решение на Върховния касационен съд или “ чрез прецизиране на текста от Народното събрание” . Последното означава поправка на поправката с отделно предложение, което да бъде гласувано.

Според Ралчев комисията може да реши да събере всички становища и коментари по поправката на Наказателния кодекс, изказани от понеделник насам от съдии и прокурори, които медиите публикуваха и след това мненията да бъдат обсъдени. Ралчев не свързва поправката на член 155 с рапъра Ванко1 и счита, че изменението в един закон не се прави нито за Ванко, нито за който и да било конкретен случай. Това, че певецът се е възползвал от промяната е съвсем отделен въпрос, според Ралчев. Той каза още, че не изключва възможността да е допусната грешка или непрецизно редактиране в текста на скандалния член, но си има начина тези пропуски да бъдат изправени.