Болницата в Смолян с нова гинекологична операционна
Болницата в Смолян с нова гинекологична операционна / netinfo

С нова гинекологична операционна посрещнаха Бабинден лекарите от АГ- отделението на МБАЛ “Братан Шукеров” в Смолян. След основен ремонт и с чисто нова техника, днес залата бе осветена от Константийския епископ Антоний в присъствието на кмета Дора Янкова и специалисти от отделението. Операционната се намира на третия етаж в болницата. Подът и стените й са със специално антибактериално покритие. Новата апаратура и подобрените условия в нея позволяват операциите да се съкращават с по 25-30 минути и да се намали значително следоперативният възстановителен период за болните, каза шефът на отделението д-р Стефан Тодоров. Според него гинекологичните операции в последно време са се увеличили двойно, но се наблюдава тенденция долната възрастова граница на раждащите жени да пада непрекъснато .

Акушерите и генеколозите най-много се зарадваха на новия ултрaзвук, за който са изразходвани 150 000 лв по програма ФАР. Необходимият уред има възможност за 3D-софтуер, с три трансдюсера . Единият е специално за гърда и щитовидна жлеза. Другите два са за вагинален и трансабдуминален (през корема) оглед на матката и плода. Той е с много добра разделителна способност за видеозапис на плода. Ултразвукът позволява и качествено изследване на кръвотока на плода, на плацентата и на пъпната връв, обясни   д-р Тодоров.

В Смолянската болница на Бабинден четвъртокласници от ІІ-ро ОУ разиграха „Един работен ден в Родилно отделение”.

Болницата в Смолян с нова гинекологична операционна
netinfo
Учениците се превъплътиха в ролите на лекарите . Младите актьори съвсем насериозно съобщиха данни за децата през 2008-ма година – че са родени 783 бебета, от които 378 момичета и 405 момчета, 8 двойки близнаци, 451 нормални раждания, 332 секцио. Типичният ритуал за Бабинден изпълни Пенка Иванова, която е била старша сестра преди пенсионирането си. На д-р Стефан Тодоров и на сегашната старша сестра Мария Караджова, тя подаде сапун, поля им вода, за да си измият ръцете и нови кърпи.