/ Тина Соколова
Близо 48 хил. лв. за оросителна система за изкуствена трева платила Община Пазарджик
101314
Близо 48 хил. лв. за оросителна система за изкуствена трева платила Община Пазарджик
  • Близо 48 хил. лв. за оросителна система за изкуствена трева платила Община Пазарджик
Община Пазарджик е платила почти 48 000 лева за автоматизирана оросителна система, която да мокри изкуствена трева.

„Джи Пи Груп” се оттегля от проект за подмяна на релси в София

Съоръжението е на новата спортна площадка до стадион „Георги Бенковски“. Със стойността му платената цена скача от 599 500 лева до 639 461,24 лева без ДДС, а крайната - до 767 353,49 лева.
 
При обявяването на обществената поръчка за игрището е посочена прогнозна стойност до 600 000 лева. Единствената оферта е на столичното дружество „Арете строй“ ЕООД, за 599 500 лева. Цената включва инженеринг - проектиране, авторски надзор и изграждане на открита спортна площадка.

Договорът за изпълнение е подписан на 22 януари миналата година, а на 25 май е сключено и допълнително споразумение, продиктувано от „непредвидени обстоятелства“, както е посочено в документа.

От текста се разбира още, че безопасността на изкуствения терен, правилната му експлоатация, поддръжка, хигиена, гаранционен и експлоатационен срок изискват специалното съоръжение.

Предназначението му е да мокри изкуствената трева преди игра, което предотвратявало събирането на статично напрежение и понижавало температурата. Оросяването също така намалявало неприятните миризми, правело настилката по-еластична и предпазвало състезателите от контузии.

Прокуратурата разследва физическо лице, свързано с „Джи Пи Груп” за пране на пари

С посочените мотиви е решено в оросителната система да бъдат инвестирани още 39 961,24 лева, или 47 953,49 лева с ДДС. Тя овлажнява терен с размери 72 на 111 метра, или 7 992 кв.м.

Припомням, че лично президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов през август 2018-та преряза лентата на спортната площадка, за която тогава от общината обявиха, че е с покритие от изкуствена трева за професионални цели, изработена от висококачествен полиестер, лабораторно сертифицирана съгласно стандартите на Международната федерация по футбол.

При откриването официално бе оповестено още, че стойността на строителните дейности е 719 400 лв с включен ДДС. Същевременно вече са били в сила не едно, а две допълнителни споразумения, като в първото е посочена крайна цена 727 392,25 лева с ДДС, а във второто – 767 353,49 лева. Обяснението е, че в първото е допусната очевидна фактическа грешка.

По официално разпространена от общината информация, с новото игрище е изцяло завършен комплексът от спортни съоръжения на парк „Стадиона” в Пазарджик. Впоследствие обаче кметът на града Тодор Попов загатна, че ще се строи още едно тренировъчно игрище, за него тепърва ще се търси изпълнител.

Преди дни пък градоначалникът официално обяви финала и на друга обществена поръчка, за ремонт на градския стадион „Георги Бенковски“. След публично състезание, също само с един участник, е избрана отново фирма „Арете строй“.

Прогнозната стойност е 1 300 000 лева без ДДС. Предвидено е строителството да протече на два етапа. Офертата на столичното дружество за първия, включващ централната трибуна, козирка, поливна система и рекултивиране на терена, е 698 420 лева.

За втория, включващ страничните трибуни - 598 760 лева. Общата сума е съобразена с прогнозната стойност, поне засега. Предстои подписване на договор и изпълнение на дейностите.

Кой е новият партньор на Община Пазарджик в реализацията на обществените поръчки? „Арете строй“ е наследник на „Спортни настилки“ ЕООД. Старото наименование е променено през 2016 година, показва справка в Търговския регистър.

Дотогава дружеството е с капитал 100 лева, при пререгистрацията е увеличен до 5 000 лева. Собственик е роденият през 1982 година Пламен Тихомиров Трифонов. Първоначалната регистрация е направена през 2008 година. Новата фирма дори няма собствен сайт, а старата има, но доста занемарен и с непълна информация. Наистина, това не е задължително.

В случая явно не е и наложително - фирмата побеждава в публични конкурси в цялата страна и без да си прави реклама. Самостоятелно или в съдружие с други дружества е работила по спортни зали, комплекси и стадиони в Ямбол, Рудозем, Хисаря, Каолиново и други.

По данни от фирмения регистър в сайта „Биволъ“ до момента „Арете строй“ е спечелило 34 352 923,98 лева от обществени поръчки и 2 425 320,92 лева като бенефициент по оперативни програми.

Предизвиква медиен интерес, когато влиза в надпревара с „Джи Пи Груп“ за изграждане на голям спортен комплекс в Бургас и печели обекта на стойност 13 722 000 лева. Шумът покрай конкурса се вдига, защото поръчката е една от спрените след скандала около „Джи Пи Груп“, взривен от разследването на сайта „Биволъ“ и ареста на журналисти.

Интересна подробност, отразена в годишните финансови отчети на „Арете строй“ за последните години, е изречението: „Основен и дългогодишен наш клиент е „Джи Пи Груп“ ООД, с който сме в договорни взаимоотношения от 2011 г. Двустранното ни сътрудничество е ползотворно, предвиждаме съвместната ни работа да продължи и в бъдеще“.

Чуйте повече в звуковия файл: