Без опашки пред СИК, пускането на вота става за минута
Без опашки пред СИК, пускането на вота става за минута / снимка: Кирил Кирилов

Изборният ден в Пловдив протича нормално, установи репортерска проверка на Дарик. По данни на ЦИК до 12.00 часа най-ниската избирателна активност в страната е била в града на тепетата.

След посещение на няколко училища на територията на четири района – „Централен“, „Източен“, „Северен“ и „Западен“, беше установено, че пред нито една секционна комисия не чакат да пуснат гласа си повече от петима избиратели. Училищата са Националната търговска гимназия, ОУ „Пенчо Славейков“ в кв. „Столипиново“, ОУ „Райна Княгиня“ и ОУ „Васил Петлешков“.

Времето, необходимо за упражняването правото на вот, варира от 50 секунди до минута и половина (без евентуалното чакане на опашка).

Членове на СИК потвърдиха, че през целия ден организацията е била на нужното ниво, а обстановката – нормална. Те отрекоха за наличието на изборни нарушения или нередности.

Спокойна е ситуацията в Пловдив в деня на балотажа, съобщиха за Дарик и от полицията. 850 служители на МВР се грижат за сигурността в изборния ден.

Припомням, че поради ниските температури и очакваните лоши атмосферни условия в предстоящата нощ, се цели подобряване условията за престой и изчакването на ред от членовете на СИК пред 17 РИК. Те ще трябва да изчакат реда си в охраняваните от полицията превозни средства, паркирани в охраняваната зона. От пресцентъра на полицията допълват, че едва след наближаване на реда им, те трябва да излизат от превозните средства и да се нареждат пред пропуска.