Белодробна болница с нов директор
Белодробна болница с нов директор / снимка: DarikNews.bg, архив

Предложението за закриване и пребазиране на Белодробна болница, приемане оставката на управителя д-р Веселин Давчев и назначаването на негово място на Генади Странджев, бе прието на днешната сесия на общинския съвет. Според кмета на Пловдив Иван Тотев лечебното заведение не може да съществува като самостоятелно дружество. Предложението бе прието с 33 гласа "За".

Новият директор д-р Странджев ще получава месечна заплата от 1500 лева. Досегашният директор на Белодробна болница д-р Давчев става шеф на новото Отделение по фтизиатрия към УМБАЛ "Св. Георги", където се лекуват туберкулозно болните.

„Търсим оптимизация и плавно ще търсим сливане на Белодробна с МБАЛ “Св. Панталеймон“, след като пребазирахме част от нея", каза още кметът.

По думите му в момента в лечебното заведение има още около 40 души на работа, половината от които ще бъдат освободени или пенсионирани.

На последната сесия на местния парламент недоразумение сред управляващото мнозинство в Общинския съвет временно отложи закриването на Белодробна болница. По време на гласуването, част от общинските съветници не бяха в залата и предложението събра 25 от нужните 26 гласа. Въпреки, че съветниците от ГЕБР поискаха прегласуване, а част от тях излязоха в кулоарите да търсят колегите си, които не бяха в залата, и при второто гласуване бяха събрани едва 23 гласа „за“.