Беглика фест 2009 - природосъобразното начало
Беглика фест 2009 - природосъобразното начало / netinfo
Стартира Беглика фест 2009
21602
Стартира Беглика фест 2009
  • Стартира Беглика фест 2009

Започна второто издание на екоинициативата Беглика фест. Празникът ще продължи до 9-ти август. Организатори са сдружение „Байкария". Те са подготвили богата музикална програма, интересни презентации на различни теми - опазване на околната среда, устойчиво развитие, правилно хранене, биосертифициране на продукти. Вечерите ще има прожекции на филми, а през деня - много уъркшопи, както и спортни занимания - колоездене, гребане с каяци, въжени градини. Ще се възраждат детски игри от близкото и по-далечно минало като фунийки и челик.

Екофестивалът ще се проведе в местността „Батлъбоаз" - една от трите защитени местности на бреговете на язовир Голям Беглик. Случването на празника на подобно място има за цел да покаже, че човешкото присъствие не само че не е вредно за околната среда, а дори е полезно, стига да е природосъобразно. Най-голямото предизвикателство е за самите участници, които ще трябва да спазят някои елементарни правила: паленето на огън само на предназначените за това места, неупотребяването на сухите клони за горене, използването на специални компостни тоалетни, както и на биоразградими сапуни, шампоани и препарати за миене на съдове.

Организаторите уверяват, че интересът към Беглика фест тази година е доста голям. Според очакванията им през 5-те дни през „Батлъбоаз" ще преминат около 5 000 души от цялата страна.

/Чуйте цялото интервю с основния организатор на Беглика фест Георги Мавров./