/ Thinkstock/Getty Images
Изследвания показаха нитрати в Дюлево и Капитан Димитриево
Водата във всички селища на Община Стрелча е негодна за пиене заради завишено съдържание на бактерии, показват данни от изследвания на РЗИ-Пазарджик за 16-30 юни. В две села от региона пък течността от чешмите е с нитрати над допустимото – Дюлево и Капитан Димитриево, община Пещера. През периода са изследвани 20 проби от 14 населени места.

При норма 0 в град Стрелча взетите проби са показали 200 пъти повече колиформи, в Дюлево също са такива, в Блатница – дори над 200, а в Смилец и Свобода – съответно 150 и 170 пъти над безопасната граница. В Дюлево изследванията са открили и нитрати – 89,4 милиграма на литър при норма до 50 грама на литър, а в Капитан Димитриево – 64,2 милиграма на литър.

Влошените микробиологични показатели на водата в някои населени места са резултат от обилните валежи през последните дни, поясняват от РЗИ. На ВиК-Стрелча е издадено предписание за дезинфекция и промивка на водопроводните мрежи и представяне на контролни проби, които са били с нормални показатели.

С представители на водоснабдителното предприятие и на ВиК-Пещера, както и на двете общини, е проведена среща заради завишеното съдържание на нитрати в питейната вода. Експерти на РЗИ са изготвили здравно-информационни материали за възможните рискове за здравето при консумиране на вода със съдържание на нитрати над нормата за информиране на населението чрез общината.