Ахмед Муса
Ахмед Муса / netinfo
Ахмед Муса Ахмед, подсъдим по мегаделото срещу 14 души, обвинени в проповядване на радикален ислям, има реалните шансове днес да излезе на свобода, след като прекара в ареста 3 години и 9 дни. Ромският проповедник от пазарджишкия кв. „Изток“ бе арестуван при грандиозна акция на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014-та и оттогава е с постоянно задържане под стража.

На 28 ноември Окръжният съд определи по-лека мярка за имама – парична гаранция от 7500 лева. Срокът за обжалване или протест на решението пред Апелативния съд в Пловдив изтича днес. Прокуратурата няма да протестира, макар първоначалното искане да беше за гаранция от минимум 10 000 лева, съобщи един от тримата обвинители по делото – прокурор Недялка Попова. Адвокатката на Муса Елвира Панкова също се е отказала да обжалва за по-ниска сума, след като се разбра, че вярващи мюсюлмани от ромската махала още в деня на заседанието бяха събрали почти цялата гаранция, а малко по-късно вече имаха готови всички 7500 лева.

Днес предстои и поредното заседание по делото, а след като на него със сигурност се потвърди, че решението няма да бъде атакувано от нито една от страните, парите ще бъдат внесени и проповедникът веднага може да излезе на свобода.

За настоящото заседание е предвидено да продължи разсекретяването на специални разузнавателни средства. След като на миналото бяха изслушани аудиозаписи, сега ще бъдат преглеждани видеофайлове.