70% от учениците в Пловдив и региона се върнаха в клас на 6 декември. Останалите 30% ще го направят днес.

Става дума за ученици в професионалните и профилираните гимназии. Те не бяха запознати с тестовете, тъй като нямат деца в начален етап на образование. Затова поискаха ден отсрочка, за да се запознаят с тях, предава NOVA.

Гимназията "Св.св.Кирил и Методий" е едно от училищата, в които големите ученици се връщат в час. По думите на директора Емил Начев училището се сблъсква с голям проблем.

Обратно в клас и тестове веднъж седмично

"Изискването при вземането на проба за тест е да има по двама души в стая, но колегите се разболяха и това доведе до търсене на доброволци. МУ - Пловдив изпратиха доброволци, но родителите не откликнаха да помогнат", признава той.

И допълни, че 690 деца ще бъдат тествани, а 150 имат зелен сертификат. Според него тестове има само за днес, но има уверение, че ще бъдат осигурени още. Преподавателят по история Милена Гечкова сподели, че в днешния ден няма деца с положителни тестове.

"Родителите показаха разбиране към тестването, нямаше спънки и в попълването на декларации. Учениците приемат тестовете на шега", разкри тя.
nova.bg