/ iStock/Getty Images
Има тестове, което позволява от понеделник всички ученици да бъдат в клас. Няма проблем да започнат и във вторник, ако училището не може да създаде организация. Това заяви по БНТ министърът на образованието и науката академик Николай Денков, цитиран от пресцентъра на МОН.

Министър Денков обясни, че обикновено в началото по-малко родители се съгласяват децата им да бъдат тествани, както беше при учениците от първи до четвърти клас. При тях започнахме с 57 процента, а вече са 89 процента, отчете образователният министър.

Училищата отварят в понеделник, осигуриха детските COVID тестове

От МОН съобщиха вчера, че присъственото обучение във всички училища в страната може да бъде възстановено изцяло на 6 декември. Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани безплатно с щадящи тестове за COVID-19 веднъж седмично, а учителите - два пъти седмично.

Учениците ще се тестват в училище в началото на първия присъствен учебен ден за съответната седмица. Отсъствалите в деня за изследване ще бъдат проверявани в първия ден, в който идват на училище. Изключение се прави за децата със специални образователни потребности, които ще бъдат тествани от родителите си вкъщи.

Непълнолетните ученици ще бъдат изследвани със съгласието на техните родители, а пълнолетните ще решават това сами. В края на днешния ден ще стане ясно колко са събраните декларации за съгласие.

Учениците се връщат в клас от 6 декември, обявиха при какви условия

Освободени от тестване са притежателите на зелен сертификат - документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване.

Следващо условие за връщане в клас е в една паралелка да има поне 50 процента ученици, които се тестват или имат зелен сертификат. Предпоставка за възстановяване на присъствените занятия е също готовността на отделните училища да организират нормален учебен процес, спазвайки изискванията за тестване или зелен сертификат.
БНТ