Ден на победата
Ден на победата / снимки: Кирил Кирилов
Ден на победата
93548
Ден на победата
  • Ден на победата

Над 250 души се събраха на хълм „Бунарджика“, за да почетат 72-рата годишнина от победата над хитлерофашизма. Сред присъстващите имаше и последователи на инициативата „Парад на Безсмъртния полк“, които преди тържествената церемония участвах в шествие, посветено на борбата срещу нацизма. Те се качиха към паметника на Альоша с портрети на жертвите от войната.

„Хитлеристите със своите помагачи се смятат за герои, събарят се паметници на освободителите, поставят се под съмнение престъпленията на холокоста.“ Това заяви в речта си на Хълма на освободителите посланикът на Русия у нас Н. Пр. Анатолий Макаров.

Ден на победата
netinfo


„На тези, които се стремят да пренапишат миналото, да изтикат Русия в задния двор на историята, бих искал да напомня, че без нашата победа нямаше да я има нито европейската демокрация, нито самия Европейски съюз. Много от източноевропейските народи биха се превърнали в генетичен материал за чужд проект, при това без собствен език и култура. Особено важно е да обясним тази истина на подрастващото поколение.“, каза още Макаров.

На церемонията присъстваха посланиците на Армения, Беларус и Казахстан, народни представители от „БСП за България“, избрани от Пловдив и областта.

Ден на победата
netinfo


Край трибуната беше разположена и полева кухня, която предложи на гостите истинско военно меню, с което са се изхранвали войниците по време на Втората световна – купичка гречка, сандвич от черен хляб, сланина и кисела краставичка, както и чашка с водка. Кулминацията на честванията ще бъде уникално светлинно шоу – от 20:00 часа заря със 72 огнени салюта ще украси небето високо над Бунарджика. 

Чуйте и от приложеното аудио.