20 хил. лева глоба за полова дискриминация
20 хил. лева глоба за полова дискриминация / Sofia Photo Agency,архив
Дарик кафе за дискриминацията
70807
Дарик кафе за дискриминацията
  • Дарик кафе за дискриминацията

До 20 хил. лева може да достигне глобата за работодатели, които дискриминират служителите си по полов признак. Това заяви в интервю за Дарик радио председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Страшимирова.

Тя разказа различни случаи, за които комисията е била сезирана. Сред най-интересните от тях е казус с мъж, на когото му е отказана работа като сервитьор, защото фирмата търсила само жени. „Имаме оплакване и от жена, която е вземала по-малка заплата от мъж, когото лично е обучавала да я замести при излизането й в майчинство“, разказа още Страшимирова.

Едни от най-често срещаните оплаквания в КЗД са за недостъпна архитектурна среда за хора с увреждания.

Петчленен състав на комисията е разгледал и случай, при който жена е подала жалба за дискриминация по признак „пол“ и „семейно положение“, заради изискването българските граждани да притежават бащино име. Според жалбоподателката това поставя в унизително положение самотните майки и децата с неизвестен баща. Тя е поискала изискването да се отмени, но КЗД отказва с мотив, че не е налице дискриминация в случая.

В момента жалбоподателката обжалва решението на КЗД в Софийския административен съд, който все още не се е произнесъл по казуса.

Пред Дарик радио Ана Страшимирова разказа още, че Комисията за защита от дискриминацията вече има и регионални офиси в по-големите градове. За град Пловдив представител на КЗД е Реджеп Мустафа, а сигналите до него може да бъдат подавани на телефон 032/ 685 100, както и на място в офиса, който се намира във вход „г“ на 146-ти блок в „Тракия“.