17 млн. наляти за 5 години в строителството на екозавода
17 млн. наляти за 5 години в строителството на екозавода / netinfo
16 млн 908 хил лева са усвоени до момента в строителството на Завода за твърди битови отпадъци край Шишманци по договора с общината, който е на обща стойност 37 млн. лв. Това ще съобщи днес пълномощникът на Консорциум Екологичен завод Стоян Гидиков пред кмета на Пловдив Славчо Атанасов, областния управител Тодор Петков, председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев и ресорният заместник-кмет Георги Григоров, които днес ще инспектират обекта.

Домакините от Консорциум “Екологичен завод” ще запознаят гостите с графиците на строителството, със свършената до момента работа и с необходимите средства за довършването на завода. Заради спрялото финансиране, от 5 месеца на обекта няма външни фирми и работим само със собствени сили, каза Гидиков. Той отрече консорциумът да е получил отпуснатите преди 2 седмици от правителството 5 милиона лева за екозавода. Гидиков твърди, че общината дължи на строителите 384 000 лв. ДДС по неразплатени фактури, а към подизпълнители има неразплатени около 5 млн лв. Според пълномощника на Консорциума, 90% от строителството е завършено, чака се и последната доставка на оборудване от Франция.

Посещението в Шишманци е част от разпоредената от новия кмет на Пловдив проверка за изграждането на екозавода, чийто първоначален пусков срок бе през април. От началото на седмицата новата общинската управа се опитва да окомплектоват досието на обекта. Актовете за собственост, договорите и анексите към тях и документите за плащанията са разпиляни в различни отдели и дирекции. Това не позволява да се прецени как са разходвани парите и каква е вложената до момента в екозавода сума, казаха от новата общинска управа. Според строителите от Консорциум “Екологичен завод” по договора с общината трябва да бъдат осигурени още близо 20 милиона лв. Доскоро сумите, които се тиражираха, варираха между 7 и 12 млн лв за довършване на завода.