130 хиляди лева са щетите от наводнението на административните сгради в Пазарджик
130 хиляди лева са щетите от наводнението на административните сгради в Пазарджик / netinfo

Близо 100 хиляди лева са щетите само на административните сгради в Пазарджик от последното наводнение в началото на месеца. Половината от тази сума са щетите върху сградата на КАТ. Още около 50 хиляди лева ще са необходими за ремонт на канализацията на Младежкия дом в града, който редовно се наводнява при обилни валежи. По 3 хиляди лева ще са нужни за наводнените две учебни заведения – IV -то ОУ и Математическата гимназия. 30 хиляди лева е оценката на разрушенията, вследствие от наводнението в банка ДСК. Според оценяващите щетите Банката, Областната и общинската администрация са били заляти заради запушените улични шахти по ул. „Екзарх Йосиф“.

Само осем от около 100-те наводнени ромски къщи в Пазарджик могат да кандидатстват за помощи от държавата, тъй като само те са законно строени, заявиха от общинската комисия за оценка на щетите. Община Пазарджик ще подпомогне останалите собственици на наводнени жилища в ромския квартал със строителни материали от предвидената в общинския бюджет сума за бедствени ситуации, обяви кметът Евстатиев.

Общината ще поиска от министерството на труда и социалната политика и еднократни индивидуални помощи за потърпевшите.

Продължават да постъпват сигнали за наводнени мазета и гаражи, причинени от покачването на подпочвените води след последното наводнение, информират от община Пазарджик. Досега те са около 54.

150 дка жилищни площи са напръскани с дизинфектант. Изцяло обработен е ромския квартал в най-засегнатата му от наводнението част.