13 на съд за проповядване на религиозна омраза
13 на съд за проповядване на религиозна омраза / снимка: dariknews.bg/архив

 

В Пазарджишкия окръжен съд започва делото срещу 13 души за членство в нелегална, проповядваща идеологията на салафитското движение и налагане на шериатска държава.

Срещу подсъдимите Саид Мехмед Мутлу, Абдуллах Мустафа Салих, Ахмед Ахмед, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдурахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа са повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа . Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация "Ал-Уакф ал-ислями" - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

Един от обвиняемите Ахмед Ахмед е осъждан за проповядване на антидемократична идеология, насилствено изменяне на обществения и държавен ред, проповядване и подбуждане към национална вражда и разпалване на расова омраза. Като ръководител на група Ахмед Муса Ахмед беше задържан заедно с още четирима членове на радикалната ислямистка организация "Държавата на Халифат" през 2003-та година.

Ръководител на групата е Саид Мутлу, който е ходжа в Сърница.

Всички подсъдими са с мярка за неотклонение „подписка“.